Підготовка "Зводу пам’яток історії та культури України": наукові напрацювання та перспективи - Денисенко, Г. (Краєзнавство, 2012)
У статті висвітлюється історія та сучасний стан масштабного проекту в культурній сфері – підготовка фундаментального 28-томного видання «Звід пам’яток історії та культуриУкраїни», основи Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Аналізуються організаційні заходи, наукові засади видання, проблеми дослідження і збереження нерухомих історико-культурних об’єктів у різних регіонах України. В статье освещается история и современное состояние масштабного проекта в культурной сфере – подготовка фундаментального 28-томного издания «Свод памятников истории и культуры Украины», основы Государственного реестра недвижимых памятников Украины. Анализируются организационные мероприятия, научные основы издания, проблемы исследования и охраны недвижимых историко-культурных объєктов в различных регионах Украины. The history and modern condition of the large scale project in the cultured sphere – the preparation of the fundamental edition in the 28 volumes «The Register of the historical and cultural monuments of the Ukraine» – the base of the State register of the immovable monuments of the Ukraine are highlighted in this article. The main measures, scientifi c bases of the edition and problems of the study, protection of the immovable history-cultural objects in the different regions of the Ukraine has been considered.