Мусульманські святині Криму: походження та складові культу поклоніння - Соболєва, О. (Краєзнавство, 2012)
У статті на основі опублікованих джерел та польових досліджень автора розглянуто мусульманські святині Криму, звичаї кримських татар, пов’язані із паломництвом до місцевих святих місць. Наводиться класифікація мусульманських святинь відповідно до їх популярності, місця в сакральній ієрархії, їх походження, типу вшановуваних об’єктів. В статье на основе опубликованных источников и полевых исследований автора рассмотрены мусульманские святыни Крыма, обычаи крымских татар, связанные с паломничеством к местным святым местам. Подается классификация мусульманских святынь в соответствии с их популярностью, местом в сакральной иерархии, происхождением, типом почитаемых объектов. On the basis of published sources and author’s fi eld researches the review of rituals connected with pilgrimage to the local holy places in Crimean Tatars tradition are given. The paper examines classifi cation of Muslim shrines on the basis of their popularity, the place in the sacred hierarchy and on the basis of their origin and the type of honor objects. Key words: Crimean Tatar, pilgrimage, holy places.