Спектр ЭПР и магнитное упорядочение оротата меди - Кутько, К.В.; Каплиенко, А.И.; Николова, Э.П.; Андерс, А.Г.; Шишкин, О.В.; Зубатюк, Р.И. (Физика низких температур, 2005)
Проведено рентгеноструктурное исследование, а также измерения спектра ЭПР монокристалла оротата меди [Cu(C₅H₃N₂O₄)(H₂O)₂]. При комнатной температуре наблюдается одноцентровый спектр ЭПР ромбической симметрии. Определены экстремальные значения g-факторов. Обнаружено низкотемпературное уширение резонансной линии. Предполагается, что оно связано с возникновением ближнего антиферромагнитного порядка, который возникает при приближении к точке Нееля TN = 3,2 К. Проведено рентгеноструктурне дослідження, а також виміри спектра ЕПР монокристалу оротата міді [Cu(C₅H₃N₂O₄)(H₂O)₂]. При кімнатній температурі спостерігається одноцентровий спектр ЕПР ромбічної симетрії. Визначено екстремальні значення g-факторів. Виявлено низькотемпературне розширення резонансної лінії. Припускається, що воно пов’язане з виникненням ближнього антиферромагнітного порядку, який виникає при наближенні до точки Неєля TN = 3,2 К. The x-ray study and measurements of the EPR spectrum of copper orotate single crystals [Cu(C₅H₃N₂O₄)(H₂O)₂]. were carried out. The EPR spectrum of copper orotate exhibits a single line of rhombic anisotropy at room temperature. The extremal values of effective g-factors were obtained. A low-temperature broadening of the resonance line was observed. This is supposed to be due to the occurrence of a short-range antiferromagnet order preceding the Neel point TN = 3.2 K.