Фрустрированный вихрь в двумерном антиферромагнетике - Богдан, М.М. (Физика низких температур, 2005)
В рамках дискретной гейзенберговской модели двумерного антиферромагнетика с легкоплоскостным
анизотропным обменом исследовано взаимодействие магнитного вихря и фрустрации,
созданной магнитным дефектом. Численно найдены решения статических уравнений Ландау–
Лифшица, описывающие распределение спинов в системе с магнитной фрустрацией и
вихрем. Установлено, что энергия магнетика минимальна в случае, когда центр вихря совпадает
с позицией магнитной примеси. Показано, что в результате притяжения между вихрем и
фрустрацией в магнетике возникает двумерное солитонное связанное состояние, локализованное
на магнитном дефекте — фрустрированный вихрь. Энергия такого вихря меньше энергии
свободного вихря, и этот эффект может проявиться в особенностях поведения полуширины линии
электронного парамагнитного резонанса в двумерных магнетиках. В межах дискретної гейзенбергівської моделі двовимірного антиферомагнетика із легкоплощинним
анізотропним обміном досліджено взаємодію магнітного вихору і фрустрації, що створена
магнітним дефектом. Чисельно знайдено розв’язки статичних рівнянь Ландау–Ліфшиця,
які описують розподіл спінів у системі з магнітною фрустрацією та вихором. Встановлено, що
енергія магнетика мінімальна у випадку, коли центр вихору співпадає з позицією магнітної
домішки. Показано, що в результаті притягання між вихором та фрустрацією в магнетику виника
є двовимірний солітонний зв’язаний стан, який локалізовано на магнітному дефекті —
фрустрований вихор. Енергія такого вихору менше за енергію вільного вихору, і цей ефект
може виявитися у особливостях поведінки напівширини лінії електронного парамагнітного резонансу
у двовимірних магнетиках. Interaction between a magnetic vortex and a
frustration created by a magnetic defect is investigated
in the framework of the discrete Heisenberg
model of a two-dimensional antiferromagnet with
the easy-plane anisotropic exchange. Solutions of
the static Landau–Lifshitz equations are found numerically,
which describe the spin distributions in
the magnetic frustration–vortex system. It is revealed
that the total energy of the magnet reaches
a minimum value in the case where the vortex center
coincides with the magnetic impurity position.
It is shown that the attraction between the vortex
and the frustration gives rise to a two-dimensional
solitonic bound state, a frustrated vortex, in the
magnet. The energy of the vortex is less than the
energy of a free vortex, and this effect can manifest
itself in the behavior of EPR line half-width
in two-dimensional magnets.