Электрическая активность вихрей в сверхтекучем ⁴He - Нацик, В.Д. (Физика низких температур, 2005)
Вихревое движение атомов в квантовой жидкости сопровождается их слабой поляризацией под действием центробежных сил. Теоретические оценки эффекта дают значение напряженности электрического поля вблизи оси вихря порядка 300 В·см⁻¹ и линейной плотности связанного заряда в ядре порядка (3е) см⁻¹ (е — заряд электрона). Вихровий рух атомів у квантовій рідині супроводжується їх слабкою поляризацією під дією
відцентрових сил. Теоретичні оцінки ефекту дають значення напруженості електричного поля
поблизу осі вихора порядку 300 В·см⁻¹ і лінійної густини зв’язаного заряду в ядрі порядка
(3е) см⁻¹ (е — заряд електрона). The vortical movement of atoms in a quantum
liquid is accompanied by their weak polarization
under action of centrifugal forces. The
theoretical estimations of the effect give value of
the strength of electrical field near the vortex
axis about 300 V·сm⁻¹ and the linear density of
the bounded charge in a core about (3е) сm⁻¹ (е
is the electron’s charge).