К теории гальваномагнитных явлений в поликристаллических металлах - Каганова, И.М.; Каганов, М.И. (Физика низких температур, 2005)
Сформулирован алгоритм вычисления эффективного тензора проводимости поликристаллов
в магнитном поле по значениям гальваномагнитных характеристик кристаллитов. Алгоритм основан
на разложении по степеням отклонений тензоров от их средних значений. Эффективный
тензор проводимости вычислен в двух предельных случаях: в слабом магнитном поле для металлов
с любым электронным энергетическим спектром и в сильном поле для металлов с замкнутыми
поверхностями Ферми (в этом случае исходные формулы — результат теории гальваномагнитных
явлений, использующей решение классического уравнения Больцмана для функции
распределения электронов с произвольным законом дисперсии). Для поликристаллов кубических
металлов в слабом магнитном поле и металлов с замкнутыми поверхностями Ферми в сильных
полях полученные формулы имеют ту же точность, что и исходные выражения. Сформульовано алгоритм обчислення ефективного тензора провідності полікристалів у
магнітному полі по значенням гальваномагнітних характеристик кристалітів. Алгоритм засновано
на розкладанні по ступеням відхилення тензорів від їх середніх значень. Ефективний тензор
провідності обчислено у двох граничних випадках: у слабкому магнітному полі для металів
з будь яким електронним енергетичним спектром та у сильному магнітному полі для металів з
замкнутими поверхнями Фермі (у цьому випадку вихідні формули — результат теорії гальваномагн
ітних явищ, яка використовує рішення класичного рівняння Больцмана для функції
розподілу електронів з довільним законом дисперсії). Для полікристалів кубічних металів у
слабкому магнітному полі і металів з замкнутими поверхнями Фермі у сильних полях одержані
формули мають таку ж саме точність, що і вихідні вирази. We formulate an algorithm of calculation of
the effective conductivity tensor of polycrystalline
metals in a uniform magnetic field using the
galvanomagnetic characteristics of single crystal
grains. The algorithm is based on the expansion in
powers of deviations of the tensors from their averaged
values. The effective conductivity tensor is
calculated in two limiting cases: in weak magnetic
fields for polycrystals of metals with an arbitrary
electron energy spectrum and in strong magnetic
fields for metals with closed Fermi surfaces. In the
last case the starting formulae are the result of the
theory of galvanomagnetic phenomena, which uses
the classic Boltzmann equation for the distribution
function of electrons with an arbitrary dispersion
law. For polycrystals of cubic metals in weak
magnetic fields and polycrystals of metals with
closed Fermi surfaces in strong magnetic fields the
obtained formulae are of the same accuracy as that
of the initial expressions.