Цунамі в Індійському океані: геодинаміка й уроки для України - Паталаха, Є.; Трегубенко, В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Запропоновано геодинамічну модель найграндіознішого за своїми руйнівними наслідками цунамі в Індійському океані (головний сейсмоудар - 26.12.2004 р.) як на підставі інформації, що надходила з інтернету, так і за даними класичної геології. Показано, що землетрус, який генерує цунамі, пов'язаний з впливом Східно-Індійського підводного хребта - своєрідного симаунту - на субдукційний процес підсунення Індійсько-Австралійської плити під Зондську острівну дугу. The article represents a geodynamic model of the most enormous destructive tsunami in the Indian Ocean (the main seismic strike occurred on 26.12.2004) based on information from the Internet and classical geology data. It’s shown that a tsunami generating earthquake is connected with an influence of Eastern-Indian underwater mountain range on subduction process of Indo-Australian plate drift under Zond insular arch.