Київ та кияни у Вітчизняній війні 1812 року - Машкін, О.; Тимошенко, С. (Краєзнавство, 2012)
У статті розглядається участь жителів міста Києва в боротьбі уряду Російської імперії проти наполеонівської навали. Особливої уваги надано впливові російсько-французької війни 1812 р. на подальший
розвиток міського господарства, ролі киян у формуванні козацького й земського ополчень, виконанні ними різного типу надзвичайних повинностей воєнного часу. В статье рассматривается участие жителей Киева в борьбе правительства Российской Империи
против нашествия Наполеона. Особое внимание уделяется влиянию русско-французской войны 1812 г. на
дальнейшее развитие городского хозяйства, роли киевлян в формировании казачьего и земского ополчений, в несении ими разного типа чрезвычайных повинностей военного времени. In the article, participating of habitants of Kyiv is examined in the fi ght of government of Russian Empire
against the invasion of Napoleon. The special attention is spared to infl uence of Russian-French war 1812 on
further development of municipal economy, roles of residents of Kiev in forming cossack militias, in execution by
them different type of emergency duties of war-time.