Академік М. С. Самокиш та українські музеї (1929–1941 рр.) - Андрєєва, А. (Краєзнавство, 2012)
На основі введення в науковий обіг раніше невідомого листування М. С. Самокиша з діячами музеїв
Дніпропетровська, Полтави, Чернігова, Харкова розкрито взаємовідносини серед відомих представників
української культури, що склалися в 30-ті роки XX ст. Репрезентовано участь видатного художника у зберіганні і примноженні музейних колекцій творами історичного та батального мистецтва. Творча спадщина
академіка М. С. Самокиша збагатилася розмаїттям тем з історії України, героїки громадянської війни. На основе введения в научный оборот ранее неизвестной переписки Н. С. Самокиша с деятелями музеев Днепропетровска, Полтавы, Чернигова, Харькова раскрыты взаимоотношения среди известных представителей украинской культуры, сложившихся в 30-е годы XX в. Представлено участие выдающегося
художника в сохранении и приумножении музейных коллекций произведениями исторического и батального искусства. Творческое наследие академика Н. С. Самокиша обогатилась разнообразием тем по истории Украины, героике гражданской войны. Based on the introduction of the scientifi c revolution of previously unknown correspondence N. Samokish with
leaders museums Dnipropetrovsk, Poltava, Chernihiv, Kharkiv disclosed relationships among the prominent
representatives of Ukrainian culture, established in the 30 th years of XX century. Sending part of famous
artist in zberehanni and increase museum collections and historical works of art battle. The artistic heritage of
Academician N. Samokish enriched variety of topics from the history of Ukraine, the heroics of the Civil War.