Спосіб цифрового визначення напруги нульової послідовності трифазної системи напруг - Маков, Д.К.; Щерба, А.А. (Технічна електродинаміка, 2014)
Представлено спосіб цифрового визначення напруги нульової послідовності трифазної системи напруг. Запропоновано використовувати наступну послідовність операцій: вибрати частоту вимірювання миттєвих значень фазних напруг в 3п раз більшу (де n – ціле число, більше 64) від основної частоти напруги мережі; виконати аналого-цифрове перетворення миттєвих значень фазних напруг та запам’ятати отримані коди; послабити напруги прямої і зворотної послідовностей складанням отриманих кодів; виділити коди напруги основної частоти. Реалізація способу націлена на підвищення точності вимірювання і простоту реалізації. Представлен способ цифрового определения напряжения нулевой последовательности трехфазной системы напряжений. Предложено использовать следующую последовательность операций: выбрать частоту измерения мгновенных значений фазных напряжений в 3n раз большую (где n – целое число, больше 64), чем основная частота напряжения сети; выполнить аналого-цифровое преобразование мгновенных значений фазных напряжений и запомнить полученные коды; ослабить наряжения прямой и обратной последовательностей сложением полученных кодов; выделить коды напряжения основной частоты. Реализация способа направлена на повышение точности измерения и простоту реализации. Presented method of digital determination of voltage of a zero phase-sequence of the three-phase system of voltages uses the following steps: tuning the frequency of reading (aliquot 3) instantaneous values of phase voltages to the network’s fundamental frequency; analog-digital conversion of instantaneous values of network’s three phase voltages; selection of codes containing the desired symmetric sequence; selection of fundamental frequency voltage’s codes. This method is simpler and more precise comparing to those well-known.