Використання в SMART GRID технологіях принципу найменшої дії як механізму природної оптимізації - Лежнюк, П.Д.; Кулик, В.В. (Технічна електродинаміка, 2014)
Показано можливість і доцільність застосування принципу Гамільтона-Остроградського щодо електроенергетичних систем з метою забезпечення умов для їхньої самоорганізації та самооптимізації функціонування у відповідності до заданого критерію оптимальності – втратами електроенергії під час її транспортування. Показана возможность и целесообразность использования принципа Гамильтона-Остроградского в электроэнергетических системах с целью обеспечения условий для их самоорганизации и самооптимизации функционирования в соответствие с критерием оптимальности – потери электроэнергии при ее передаче. The possibility and expediency of Hamilton-Ostrogradskiy principle application in electric power systems in order to provide conditions for their self-organization and self-optimization of functioning in accordance with optimality criterion-losses of electric energy in the process of its transmission is shown.