Методологічні аспекти дослідження процесів регулювання частоти в умовах флуктуації генерації СЕС - Стелюк, А.О. (Технічна електродинаміка, 2014)
Розглянуто сучасний стан розвитку відновлюваної енергетики в Європейському Союзі та Україні. Визначені критерії якості регулювання частоти та потужності в об’єднаній енергосистемі (ОЕС) України в умовах змінної сумарної потужності генерації сонячних електростанцій (СЕС). Запропоновано методологію прове- дення розрахункових досліджень щодо впливу СЕС на якість регулювання частоти з використанням сценаріїв для різних схемно-режимних умов роботи ОЕС України. Рассмотрено развитие возобновляемой энергетики в Европейском Союзе и Украине. Определены критерии качества регулирования частоты и мощности в объединенной энергосистеме (ОЭС) Украины в условиях изменения суммарной мощности генерации солнечных электростанций (СЭС). Предложена методология проведения расчетных исследований влияния СЭС на качество регулирования частоты в ОЭС Украины для текущего и перспективного (2015 г.) годов с использованием сценариев для разных схемно-режимных условий работы ОЭС Украины. The modern development of the renewables in European Union and Ukraine has been considered. The quality criteria of the frequency control have been defined considering the variable generation power of solar power plants. The methology for research of solar power plants impacts on frequency control, which is based on approach using scenarios for different operation conditions of interconnected power system of Ukraine, has been proposed.