Визначення та дослідження коефіцієнту потужності електромеханотронних систем з асинхронними двигунами - Попович, О.М. (Технічна електродинаміка, 2014)
Обгрунтовано та досліджено уточнені вирази для визначення коефіцієнту потужності електромеханотронних систем із врахуванням несиметрії параметрів, несинусоїдності процесів, динамічних режимів роботи. Вирази призначено для порівняльного дослідження систем, формування критеріїв оптимального проектування у припущенні симетрії та синусоїдності напруги живлення. Вихідною інформацією для розрахунків є часові залежності струмів мережі та лінійних напруг. Уточнення, порівняно із розрахунками за першою гармонікою та миттєвими потужностями, збільшується із збільшенням ступеня несинусоїдності і для випадку тиристорного регулювання напруги асинхронного двигуна сягає 20%. Обоснованы и исследованы уточненные выражения для определения коэффициента мощности электромеханотронных систем с учетом несимметрии параметров, несинусоидальности процессов, динамических режимов работы. Выражения предназначены для сравнительного исследования систем, формирования критериев оптимального проектирования при допущении симметрии и синусоидальности напряжений питания. Исходной информацией для расчетов являются временные зависимости токов сети и линейных напряжений. Уточнение, в сравнении с расчетами по первой гармонике и мгновенным мощностям, увеличивается с увеличением степени несинусоидальности и на примере тиристорного регулирования напряжения асинхронного двигателя достигает 20%. The specified expressions for definition of electrical power factor of electromechanical systems in view of asymmetry of parameters, not sinusoidal processes, and dynamic modes of operation are justified and investigated. Expressions are intended for comparative research of systems, forming of criteria of optimum projection at an assumption of a symmetric and sinusoidal supply voltage. An input information for accounts are time dependences of currents of a web and delta voltage. Specification, in comparison with accounts on the first harmonics and instantaneous powers, is augmented with increase in a degree of an aberration from sinusoidal processes, on an example of thyristor regulation of voltage of an induction motor it reaches 20 %.