Особливості побудови систем електроживлення технологічної установки безтигельного електронно-променевого зонного переплаву - Юрченко, М.М.; Спірін, В.М.; Сенько, В.І. (Технічна електродинаміка, 2014)
Розглянуто особливості побудови системи електроживлення технологічної установки безтигельного електронно-променевого зонного переплаву. Показано, що для підтримання стабільної температури зони розплаву необхідно забезпечити стабільність потужності, яка розсіюється на зразку. Доведено, що при певних співвідношеннях реактивних параметрів трансформатора високовольтного блоку (ВБ) та частоти напруги відбувається стабілізація вихідної потужності трансформатора ВБ. Рассмотрены особенности построения системы электропитания технологической установки безтигельного электронно-лучевого зонного переплава. Показано, что для поддержания стабильной температуры зоны расплава необходимо обеспечить стабильную мощность, которая рассеивается на образце. Доказано, что при определенных соотношениях реактивных параметров трансформатора высоковольтного блока (ВБ) и частоты переключения происходит стабилизация выходной мощности трансформатора ВБ. It is considered particularities of technological set-up’s supply system for non-crucible electron-beam zone melting. It is showed that for keeping the stable temperature of melting zone it is necessary to provide the stable power being dissipated in the sample. It is proved that under the specific correlation between high voltage stage transformer’s reactive parameters and the clock frequency it is being reached stabilization of high voltage transformer’s output power.