З історії забудови Києва у ХІХ – поч. ХХ століть (за документами Державного архіву міста Києва) - Серга, Ж.І. (Архіви України, 2011)
Висвітлено особливості соціально-економічного розвитку міста Києва в ХІХ – на поч. ХХ ст, перетворення його за досить короткий час не тільки на великий торговельно-транзитний центр навколишнього регіону, а і на місто, яке могло стати в ряд із західноєвропейськими містами з їх розвиненими побутовими службами, транспортом, комунікаціями, комфортними умовами для проживання. Освещены особенности социально-экономического развития города Киева в XIX – нач. ХХ в., превращение его за довольно короткое время не только на большой торгово-транзитный центр окружающего региона, а и на город, который мог стать в один ряд с западноевропейскими городами с их развитыми бытовыми службами, транспортом, коммуникациями, комфортными условиями для проживания. It covers the features of socio-economic development of Kyiv City in the 19 - the beginning of 20 century, its transforming not only into a large commercial and transit center of surrounding region, but to the city, which could be compared with Western European cities with their developed services, transport, communications, comfortable living conditions.