Магнитный резонанс ядер ³He в пористых средах - Клочков, А.В.; Тагиров, M.С. (Физика низких температур, 2015)
Обобщены данные по спиновой кинетике ³Не в пористых средах при температурах выше ферми- вырождения данной квантовой жидкости. Представленные результаты получены в Казанском федеральном университете в течение последнего десятилетия и являются, по сути, физическими основами разрабатываемого метода гелиевой порометрии. Предложены методические рекомендации по исследованию объектов с неизвестными размерами пор и свойствами их поверхности. Узагальнено дані по спіновій кінетиці ³Не в пористих середовищах при температурах вище фермі- виродження даної квантової рідини. Представлені результати отримано в Казанському федеральному університеті протягом останнього десятиліття і є, по суті, фізичними основами розроблюваного методу гелієвої порометрії. Запропоновано методичні рекомендації з дослідження об’єктів з невідомими розмірами пор та властивостями їх поверхні. The data on ³He spin kinetics in porous media above the Fermi temperature of ³He are summarized. Presented results are obtained in Kazan Federal University in last ten years and are the base of developing method of helium porometry. Guidelines for investigation of samples with unknown pore sizes and superficial their properties are proposed.