Ідея Екологічної Конституції Землі як фактор національної і глобальної безпеки - Каденюк, Л.К. (Вісник НАН України, 2017)
Автор статті, перший космонавт України, людина, яка на власні очі бачила з космосу всю вразливість планети Земля, піднімає проблему екологічної
безпеки як необхідної передумови для досягнення глобальних Цілей сталого розвитку до 2030 року, ухвалених у вересні 2015 р. на Саміті ООН, а
також як ключового фактора національної і глобальної безпеки сучасної
цивілізації. Він закликає людство змінити концепцію свого існування на
планеті, взявши на себе відповідальність за збереження повноцінного природного середовища для нинішніх і прийдешніх поколінь. Широке публічне
обговорення в різних регіонах світу ідеї Екологічної Конституції Землі, на
думку автора, могло б не лише допомогти в поліпшенні екологічної ситуації
на планеті, а й певною мірою сприяти зміненню агресивної мілітаристської політики деяких держав та припиненню воєнних дій і терористичних актів у світі. The idea of World Environmental Constitution is considered by the author as an important tool for ensuring the national
and global security. Launching of the official process for drafting of the World Environmental Constitution and its wide
public discussion throughout the world would have significant effect, beside all, on hampering hostilities and terrorist acts.