Геоекономічне зростання Китаю у сучасному світі (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 22 лютого 2017 р.) - Кіктенко, В.О. (Вісник НАН України, 2017)
Доповідь присвячено особливостям геополітичного зростання та сучасного економічного розвитку Китаю. Показано, що сучасні геоекономічні дії Китаю (торгівля, інвестиції, санкції, надання допомоги, грошово-кредитна політика та інфраструктурні проекти) спрямовані на те, щоб стати глобальним центром широкої економічної та геополітичної системи. На конкретних прикладах досліджено особливості застосування Китаєм геоекономічних інструментів щодо США, ЄС, Євразії, Південно-Східної та Південної Азії, Близького Сходу, Африки, Латинської Америки та Карибського басейну. Особливу увагу в доповіді приділено стану та перспективам українсько-китайських відносин. The article describes the geo-economic aspect of China’s rise and the likely impact of this phenomenon on the world order. It is noted that Beijing uses its economic power at the level of bilateral relations and regional summits, demonstrating not only the economic growth of the country, but national revival or renewal of the Chinese nation in general. Beijing actively uses geo-economic instruments like trade, investment, sanctions, assistance, monetary policy and infrastructure projects. Particular attention is paid to the peculiarities of application of China’s economic strength relative to some countries and regions (USA, EU, Eurasia, Southeast Asia, South Asia, Middle East, Africa, Latin America and the Caribbean).