Концепція формування системи заповідних об’єктів з метою збереження біорізноманіття України на екологічних засадах - Дідух, Я.П. (Вісник НАН України, 2017)
Вирішення актуальних проблем збереження біорізноманіття вимагає використання нових підходів до формування системи заповідних об’єктів.
Викладено концепцію їх створення на основі категорій поліфункціонального типу з різним режимом охорони. Запропоновано нові принципи аналізу заповідних об’єктів, на яких ґрунтується організація та функціонування екомережі від загальноєвропейського до регіонального рівня. Основною
одиницею оцінки заповідних об’єктів є біотоп, що зміщує акцент охорони
від територіальних на екологічні позиції. Ключовою є ідея, що всі природні
типи біотопів повинні мати природоохоронний статус. Відповідно до Директиви ЄС 92/43, основним завданням є дослідження і класифікація біотопів, створення їх повноцінного кадастру, а також оцінки їх екосистемних послуг, які розглядаються як інструмент впровадження національної
екологічної політики забезпечення основ сталого розвитку, регулювання
відносин суспільства і природи на еколого-економічних засадах. To solve the acute problems of biodiversity conservation, new approaches are to be used to the formation of protected
areas system. There is presented conception of its creation based on multifunctional categories with different type of
reservation conditions. New principles of reserved objects analysis are suggested. The organization and operation of
ecological network from the pan-European to regional level are based on these principles. The basic unit of reserved
objects evaluation is biotope that shifts protection focus from territorial positions to ecological ones. The key idea is that
all natural biotope types should have protected status. According to EU Directive 92/43 the main task is the classification,
research, making a full inventory of biotopes and assessment of ecosystem services. Latter ones are viewed as a tool to
implement national environmental policies of providing the foundations of sustainable development, regulation of
relations between society and nature on ecological and economic grounds.