Радіонуклідне забруднення макроміцетів - Гродзинська, Г.А. (Вісник НАН України, 2017)
У статті на основі результатів літературних та власних досліджень
розглянуто проблему, пов’язану з тим, що дикорослі гриби з регіонів, забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи, в разі їх харчового або
лікарського застосування й дотепер становлять небезпеку для здоров’я
людей. Наведено дані щодо вмісту радіонуклідів природного і техногенного
походження в плодових тілах макроміцетів. Враховуючи комплексний характер радіонуклідного забруднення дикорослих макроміцетів, підкреслено необхідність довгострокового радіоекологічного моніторингу довкілля. This article rewiews literature and original data on radionuclides of natural and technogenous origin in wild-grown
macromycetes. Wild edible mushrooms from contaminated areas (as a result of the Chornobyl catastrophe) until now are
dangerous for health in the case of medicinal and food use. Taking into account the complex nature of radionuclides
contamination of wild macromycetes, the need for long-term radio-ecological monitoring is emphasized.