Окремі сторінки історії і сьогодення Інституту геотехнічної механіки ім. М.С. Полякова НАН України (до 50-річчя заснування Інституту) - Булат, А.Ф. (Вісник НАН України, 2017)
У липні 1967 р. рішенням Ради Міністрів УРСР та Президії АН УРСР було
створено Інститут геотехнічної механіки, який сьогодні є головною академічною установою гірничого профілю, що досліджує фундаментальні та
практичні проблеми геомеханіки і геотехніки освоєння та збереження надр
України. У статті висвітлено історію установи, основні напрями її наукової діяльності, а також найвагоміші наукові здобутки та визначні практичні результати, отримані за 50 років існування Інституту.