«В ім’я Ісуса»: перський проект християнської коаліції проти турків із початку XVII ст. - Пилипенко, В. (Сiверянський лiтопис, 2017)
Стаття присвячена ймовірному листу від перського шаха Аббаса до короля Речі
Посполитої Сигізмунда ІІІ із пропозицією організувати антитурецьку коаліцію. Проаналізовано зміст листа та обставини появи. Запропоновано аргументи щодо його
автентичності та авторський переклад українською мовою. Статья посвящена вероятному письму персидского шаха Аббаса королю Речи
Посполитой Сигизмунду ІІІ с пропозицией организации антитурецкой коалиции. Проанализировано содержание письма и обстоятельства его возникновения. Предложены
аргументы аутентичности текста и авторский перевод на украинский язык. The article is devoted to the letter, which was probably sent to the King of Polish-Lithuanian
Commonwealth from the Persian Shah Abbas the Great in the beginning of the XVIIth century.
Shah Abbas the Great proposed to organize antiturkish coalition. The contents of the letter
and circumstanceof its origin are analyzed. Also the arguments for letters authenticity and
Ukrainian translation are suggested.