Чи була в Чернігівській фортеці порохова лабораторія? - Ігнатенко, І. (Сiверянський лiтопис, 2017)
У статті йдеться про технологію виготовлення чорного пороху в XVIII ст. Також
приведені архівні дані про наявність у Чернігівській фортеці в 20-30-х роках XVIII ст.
інструментів і припасів, необхідних для виготовлення пороху, та відсутність необхідних фахівців для налагодження цього виробництва. В статье говорится о технологии изготовления черного пороха в ХVIII в. Также в
ней приведены архивные данные о наличии в Черниговской крепости в 20-30-х годах
ХVIII в. инструментов и припасов, необходимых для изготовления пороха, и отсутствии необходимых специалистов для налаживания этого производства. The article refers to the technology of black powder in the 18th century. Also, it shows
the historical data on the availability in the Chernihiv fortress in the 20-30-ies of the 18th
century. tools and supplies needed for the manufacture of gunpowder, and the absence of
necessary specialists for the establishment of production.