До листування Чернігівського архієпископа Філарета (Гумілевського) (1805 – 1866) - Тарасенко, О. (Сiверянський лiтопис, 2017)
Стаття присвячена найпомітнішому діячу Православної Церкви ХІХ ст. Філарету
(Гумілевському), архієпископу Чернігівському і Ніжинському. Вона містить матеріали
як для біографії архієпископа, так і для вивчення Православної Церкви в цілому. Як додаток до статті публікується анотований каталог листів до архієпископа Філарета
(Гумілевського), укладений у 1867 р. членом спеціальної комісії протоієреєм Андрієм
Страдомським. Стаття є важливою археографічною публікацією. Статья посвящена известному деятелю Российской Православной Церкви ХІХ в.
архиепископу Черниговскому и Нежинскому Филарету (Гумилевскому). Она содержит материалы как для биографии архиепископа, так и для изучения Православной
Церкви в целом. Как приложение к статье публикуется аннотированный каталог
писем к архиепископу Филарету (Гумилевскому), который был составлен в 1867 г.
членом комиссии для разбора бумаг архиепископа протоиереем Андреем Страдомским. Статья является важной археографической публикацией. The article is sanctified to the well-known figure of Russian Orthodoxy Church ХІХ
century to archbishop Chernihiv and Nezhin Filaret (Gumilevskyi). She contains materials
both for biography of archbishop and for the study of Orthodoxy Church on the whole. As an
appendix to the article is published the annotated catalogue of letters to archbishop Filaret
(Gumilevskyi), that was made in 1867 the member of commission by an archpriest Andrey
Stradomskyi. The article is an important archaeography publication.