Книги Забіл (1671 – 1745): історія, структура, склад (упорядкування та вступна стаття І. Ситого) (Сiверянський лiтопис, 2017)
Серед багатьох колекцій Чернігівського обласного історичного музею
ім. В. В. Тарновського привертає до себе увагу збірка рукописних книг XVI–XIX ст.,
бо саме в них відображений рівень історичної свідомості та загальної культури
українського суспільства, світогляд та ментальність його освічених представників.
Книги Забіл хронологічно охоплюють період з 1671 р. по 1745 р. і знайомлять нас з побутом козацької старшини, з поглядами сучасників на історичні події XVII–XVIII ст.,
так би мовити, зсередини, висвітлюють особистості таких діячів, як І. Мазепа,
В. Дунін-Борковський, В. Кочубей, І. Ломиковський, П. Забіла, І. Забіла та інш. Ці книги
складаються з документів родинного архіву, який був упорядкований Іваном Забілою
у середині XVIII ст. і через посередництво відомого історика Гетьманщини О. Лазаревського потрапили до збірки українських старожитностей Василя Тарновського. Среди многих коллекций Черниговского областного исторического музея им. В. В. Тарновского привлекает к себе внимание сборник рукописных книг XVI - XIX ст., потому
что именно в них отображен уровень исторического сознания и общей культуры украинского общества, мировоззрение и ментальность его образованных представителей.
Книги Забил хронологически охватывают период с 1671 г. по 1745 г. и знакомят нас с
бытом казацкой старшины, с взглядами современников на исторические события XVII
- XVIII ст., так сказать, изнутри, освещают личности таких деятелей, как И. Мазепа,
В. Дунин-Борковский, В. Кочубей, И. Ломиковский, П. Забила, И. Забила и проч. Эти
книги состоят из документов семейного архива, который был упорядочен Иваном Забилой в середине XVIII ст. и через посредничество известного историка Гетманщины
А. Лазаревского попали в собрание украинских старожитностей Василия Тарновского. Books embrace Забіл period from 1671 on 1745 and acquaint us with the way of life of
elite, with the looks of contemporaries to the event of XVII - XVIII of century. An author gives
maintenance of these documents.