Радиометр для метеорологических измерений с точной калибровкой по яркостной температуре неба - Кабанов, В.А. (Радіофізика та електроніка, 2016)
Методы пассивного зондирования атмосферы в СВЧ-диапазоне являются одним из актуальных направлений дистанционного зондирования окружающей среды. Важной задачей остается разработка простых и экономичных технических решений и методик радиометрических измерений. Представлена простая мобильная радиометрическая система 3-см диапазона волн, предназначенная для метеорологических исследований. Радиометр выполнен по модуляционной схеме с некоторыми особенностями построения входных элементов и проведения калибровки. Предложен способ точного определения яркостной температуры неба, используемой для калибровки радиометрической системы. Реализован вариант построения радиометра с применением спутникового конвертера. Методи пасивного зондування атмосфери у НВЧ-діапазоні є одним з актуальних напрямків дистанційного зондування навколишнього середовища. Важливим завданням залишається розробка простих і економічних технічних рішень і методик радіометричних вимірювань. Представлена проста мобільна радіометрична система 3-см діапазону хвиль, призначена для метеорологічних досліджень. Радіометр виконаний за модуляційною схемою з деякими особливостями побудови вхідних елементів і проведення калібрування. Запропоновано спосіб точного визначення яскравісної температури неба, використовуваної для калібрування радіометричної системи. Реалізовано варіант побудови радіометра із застосуванням супутникового конвертера. Methods for passive sensing the atmosphere in the microwave range are one of important directions of remote sensing of environmental protection. To develop simple and cost-effective technical solutions and radiometric measuring techniques is an important task. A simple mobile radiometric system of 3-cm wave-length range designed for meteorological research has been presented. The radiometer is made on the basis of modulation scheme with some features of construction elements and input calibration. A method for accurate determination of the sky brightness temperature used for calibrating radiometric system has been proposed. A variant of constructing a radiometer with the use of satellite converter gas been implemented.