Компактные вращатели плоскости поляризации на заданный угол в квадратном волноводе - Кулик, Д.Ю.; Стешенко, С.А.; Кириленко, А.А. (Радіофізика та електроніка, 2017)
Преобразователи поляризации широко используются в антенной и СВЧ-технике. В работе исследована возможность построения компактных вращателей плоскости поляризации электромагнитных волн на основе структур, обладающих диэдральной симметрией и образованных 5-щелевыми резонансными диафрагмами с прямоугольными щелями. Предложены конструкции, позволяющие вращать плоскость поляризации на углы, отличные от 90° и имеющие приемлемый коэффициент отражения в заданной полосе частот. Перетворювачі поляризації широко використовуються в антенній та НВЧ-техніці. У роботі досліджено можливість побудови компактних обертачів площини поляризації електромагнітних хвиль на базі структур, що мають діедральну симетрію і являють собою 5-щілинні резонансні діафрагми з прямокутними отворами. Запропоновано конструкції, що дозволяють обертати площину поляризації на кути, відмінні від 90°, та мають задовільні характеристики коефіцієнта відбиття у заданій смузі частот. We have studied the possibility of designing compact polarization plane rotator electromagnetic waves on the basis of the structures with dihedral symmetry, and formed by 5-resonant slotted apertures with rectangular irises. The proposed structure allows to rotate polarization plane at angles being different from 90° and have an acceptable matching in a given frequency band.