Підвищення точності вимірювання напруги негармонічного сигналу в умовах адитивної завади - Горбатий, І.В. (Технология и конструирование в электронной аппаратуре, 2017)
Розглянуто основні відомі методи вимірювання напруги сигналу. Проаналізовано використовувані схемотехнічні рішення при побудові цифрових вольтметрів і виявлено їх переваги та недоліки. Запропоновано вдосконалити метод безпосереднього оцінювання напруги змінного струму застосуванням розробленого способу вимірювання середньоквадратичного значення напруги змінного струму та пристрою для його здійснення. Встановлено, що використання вдосконаленого методу забезпечує підвищення точності вимірювання напруги негармонічного сигналу в умовах адитивної завади. Описано схемотехнічні рішення, що використані при виготовленні цифрового мультиметра з використанням удосконаленого методу. Рассмотрены основные известные методы измерения напряжения сигнала. Проанализированы используемые схемотехнические решения при построении цифровых вольтметров. Выявлены их преимущества и недостатки. Предложено усовершенствовать метод непосредственного оценивания напряжения переменного тока применением разработанного способа измерения среднеквадратичного значения напряжения переменного тока и устройства для его осуществления. Установлено, что использование усовершенствованного метода обеспечивает повышение точности измерения напряжения негармонического сигнала в условиях аддитивной помехи. Описаны схемотехнические решения, которые использованы при изготовлении цифрового мультиметра с использованием усовершенствованного метода. The basic known methods of signal voltage measuring were considered. The circuit solutions used in the construction of digital voltmeters were analyzed. Their advantages and defects were analized. Method of direct assessment of alternating current voltage is proposed to improve by using the developed method for measuring root-mean-square value of alternating current voltage and the device for the realization of the method. It is set, that the use of improved method provides an increase of the inharmonious signal voltage measuring accuracy in conditions of additive noise. Circuit solutions that used for making of digital multimeter using the improved method for measuring of alternating current voltage were described.