Научное наследие В. И. Вернадского и актуальные проблемы экологии природных вод - Романенко, В.Д.; Кузьменко, М.И. (Гидробиологический журнал, 2013)
Приведен краткий анализ учения В. И. Вернадского о природных водах, живом веществе, биосфере и её эволюционном переходе в ноосферу, составляющего основу современного научного мировоззрения. Обосновывается актуальность системных гидроэкологических исследований континентальных водоёмов и Мирового океана. Обговорюються ідеї В. І. Вернадського про формування природних вод, процеси, що в них відбуваються, місце і роль природних вод у біосфері. Висвітлюється актуальність вчення В. І. Вернадського для розвитку досліджень проявів життя у континентальних і морських водних об єктах. Аналізується розвиток гідроекології як науки про водні екосистеми. Paper deals with V. I. Vernadskiy’s ideas on forming of the natural waters, processes occurring in them and role of natural waters in forming of biosphere. Importance of V. I. Vernadskiy’s doctrine for investigation of development of life in the surface and marine water bodies is elucidated. Development of hydroecology as science of aquatic ecosystems is analyzed.