Відновлення шестивалентного хрому рослинами ряски в культурі in vitro - Матвєєва, Н.А.; Дуплій, В.П.; Панов, В.О. (Гидробиологический журнал, 2013)
Досліджено особливості культивування ряски Lemna minor L. в умовах in vitro в присутності Cr(VI). Пригнічувальна дія хрому залежала від його концентрації та була мінімальною при вмісті Cr(VI) 50—75 мг/л. Приріст кількості листеців лінійно зменшувався при підвищенні концентрації хрому від 50 до 400 мг/л. Протягом культивування відбувалося відновлення у середовищі шестивалентного хрому до Cr(III); транспортування Cr(VI) до рослинних клітин і відновлення Cr(VI) до Cr(III) безпосередньо в рослинах. Час зменшення вмісту Cr(VI) у середовищі до нуля залежав від вихідної концентрації (50…200 мг/л) та становив 6—10 діб при співвідношенні кількість листеців/об’єм середовища (мл), що дорівнювало 10/1. Исследованы особенности роста ряски Lemna mіnor L. в присутствии шестивалентного хрома в условиях іn vіtro. Токсичное действие хрома зависело от его концентрации и было минимальным при содержании Cr(VІ) 50—75 мг/л. Прирост количества листецов уменьшался при повышении концентрации хрома от 50 до 400 мг/л. При культивировании в условиях іn vіtro ряски в присутствии Cr(VІ) происходило восстановление в среде Cr(VІ) до Cr(ІІІ); транспортирование Cr(VІ) в растения и восстановление Cr(VІ) до Cr(IIІ) непосредственно в растениях. Время уменьшения содержания Cr(VІ) в среде до нуля зависело от исходной концентрации (50…200 мг/л) и составляло 6—10 сут при соотношении количество листецов/объем среды в мл 10/1. Lemna minor L. in vitro growth characteristics at the presence of Cr(VI) have been investigated. Toxic effect of hexavalent chromium depended on Cr(VI) concentration. The frond number gain decreased with increasing of Cr(VI) concentration from 50 up to 400 mg/l. During in vitro cultivation of duckweed the reduction of Cr(VI) to Cr(III) in the medium; Cr(VI) transportation into the duckweed plants and reduction of Cr(VI) up to Cr(III) in cells have been observed. Time of decreasing of Cr(VI) concentration in the medium to zero depended on initial concentration (50…200 mg/l) of the metal and amounted to 6—10 days at ratio of frond number/volume (ml) of medium in 10/1.