Вміст фосфоліпідів у мітохондріях клітин гепатопанкреасу та зябер коропа за дії йонів цинку і кадмію - Сеник, Ю.І.; Хоменчук, В.О.; Курант, В.З.; Грубінко, В.В. (Гидробиологический журнал, 2013)
Досліджено зміни вмісту ліпідів у мембранах мітохондрій коропа за дії 0,5 та 2 ГДК йонів цинку і кадмію. Встановлено, що за дії токсикантів відбуваються зміни загального вмісту ліпідів, окремих фракцій фосфоліпідів (фосфатидилхоліну, лізофосфатидилхоліну, фосфатидилетаноламіну, фосфатидилсерину, фосфатидил інозитолу, сфінгомієліну) та їх співвідношення. Исследованы изменения содержания липидов в мембранах митохондрий карпа при воздействии 0,5 и 2 ПДК ионов цинка и кадмия. Установлено, что при воздействии этих металлов наблюдаются изменения общего содержания липидов, отдельных фракций фосфолипидов и их соотношения. The changes of the lipids’ content in mitochondrial membranes of carp under elevated concentration of zinc and cadmium ions were studied. Metals were shown to affect total lipid content, content of individual fractions of phospholipids and their relation.