О контурной структуре гидросферы - Зайцев, Ю.П. (Гидробиологический журнал, 2015)
Развитие научного наследия В. И. Вернадского показало, что в его «пленках жизни» на границах гидросферы с атмосферой и литосферой, в которых протекают основные биогеохимические процессы в биосфере Земли, находятся еще более тонкие образования контурные биотопы, населенные специфическими сообществами контуробионтов, играющие ключевую роль в функционировании водных экосистем, размножении других гидробионтов и отличающиеся высокой чувствительностью к внешним воздействиям. Они названы экологическими «дозорными», и их предложено использовать в экологическом мониторинге. Розвиток наукової спадщини В. І. Вернадського показав, що у його «плівках життя » на межі гідросфери з атмосферою та літосферою, у яких відбуваються основні біогеохімічні процеси у біосфері Землі, розташовані ще більш тонкі утворення контурні біотопи, заселені специфічними угрупованнями організмів контуробіонтів. Вони відіграють ключову роль у функціонуванні водних екосистем і розмноженн і гідробіонтів та відрізняються високою чутливістю до зовнішніх факторів. Їх названо екологічними «вартовими» і запропоновано використовувати в екологічному моніторингу. Development of the scientific heritage of V. I. Vernadsky showed that in his «life films» on the borders of the hydrosphere with the atmosphere and lithosphere, where the basic biogeochemical processes in the Earth occurs, more thin structures are located—contour biotopes with specific communities of contourobionts, which play a key role in the functioning of aquatic ecosystems, in the reproduction of hydrobionts and are highly sensitive to external impacts. They are called «environmental sentinels» and were proposed to be used in the environmental monitoring.