Особливості фізіолого-біохімічних взаємодій у симбіотичних угрупованнях прісноводних риб за дії сполук неорганічного азоту - Романенко, В.Д.; Юришинець, В.І.; Потрохов, О.С.; Зіньковський, О.Г. (Гидробиологический журнал, 2015)
Досліджено метаболічні процеси у коропових риб за різного характеру та ступеня інвазії облігатними симбіонтами—екто- та ендопаразитами в умовах фонових показників гідрохімічного режиму і за підвищеного вмісту екзогенних сполук неорганічного азоту. Встановлено суттєві відмінності у гормональній регуляції метаболізму та ферментативній активності різних тканин гідробіонтів за різного ендогенного (паразити) та екзогенного (токсиканти) впливу. Исследования метаболических процессов у карповых рыб с различной степенью инвазии облигатными симбионтами — экто- и эндопаразитами в условиях фоновых показателей гидрохимического режима и при повышенном содержании экзогенных соединений неорганического азота показали существенные различия в гормональной регуляции метаболизма и ферментативной активности различных тканей гидробионтов при различном эндогенном (паразиты) и экзогенном (токсиканты) воздействии. The investigations of metabolic processes in carp fishes with different intensity of infection by obligate symbionts—ecto- and endoparasites under normal hydrochemical regime and high concentration of inorganic nitrogen compounds showed significant differences in hormonal regulation of metabolism and enzymatic activity of various tissues of the aquatic organisms under different endogenous (parasites) and exogenous (toxicant) influence.