«А у всіх (навіть у травинки) сміялись сльози...» (Котрастиви в поезії Павла Тичини) - Бобух, Н. (Культура слова, 2016)
У статті досліджено семантично протиставлювані лексеми в
поетичному словнику Павла Тичини. Проаналізовано продуктивні
в мовотворчості поета функціонально-семантичні групи
антонімічних пар. Визначено, що антитези, образність яких
ґрунтується на підкресленому протиставленні образів, понять,
явищ, оцінок зображуваного, виконують у досліджуваних поетичних
творах різноманітні стилістичні функції. This article researches semantically opposed lexemes in Pavlo
Tychyna’s poetry. Productive functional and semantic groups of antonym
pairs in the poetic language of the poet are analyzed. The article makes
it clear that antitheses whose fi gurative style is based on the emphasized
opposition of characters, concepts, phenomena, evaluations of described
things fulfi ll different stylistic functions in the analyzed poetic works.