«Бо ти така, як із колядки вийшла...» (Вербалізація інтенцій люб’язності в українськомовному дискурсі) - Шабат-Савка, С. (Культура слова, 2016)
У статті проаналізовано інтенції люб’язності, що
репрезентують такі важливі гендернозорієнтовані потреби
людини, як: передати прихильне ставлення мовця до співрозмовника,
похвалити його, висловити захоплення жіночою вродою, сказати
комплімент. Серед релевантних засобів їхньої вербалізації розглянуто
оцінні лексеми, низку граматичних маркерів, що створюють дискурс
толерантної та поштивої комунікації. The article presents the analysis of intentions of amiability that
represent such relevant gender-oriented human needs as rendering
the speaker’s sympathy towards the interlocutor, to praise him/her, to
express admiration with feminine beauty, to pay compliments. Evaluative
lexemes, grammatical markers behind the discourse of tolerant and suave
communication are considered as the relevant means of their verbalization.