Концептуальні засади формування сегмента видавничої продукції НАН України в електронному середовищі - Вакаренко, О.Г. (Наука України у світовому інформаційному просторі, 2014)
Сучасний рівень упровадження по всьому світу передових інформаційно- комунікаційних технологій є викликом часу і для науково-видавничої діяльності Академії наук. Повноцінне представлення в електронному середовищі видавничої продукції НАН України потребує створення уніфікованих веб-ресурсів усіх наукових періодичних видань, застосування для статей у наукових періодичних виданнях цифрових ідентифікаторів об’єктів (DOI), суттєвого збільшення видань англійською мовою, регулювання охорони авторського права на видавничу продукцію в електронному середовищі, подальший розвиток узагальнювальної академічної інформаційної платформи — веб-ресурсу «Наукові публікації та видавнича діяльність НАН України» та фундаментальної електронної бібліотеки «Україніка». The current level of worldwide implementation of advanced information and communication technologies is a modern challenge for scientific and publishing activities of the Academy of Sciences. The full representation in the electronic environment of publishing production of NAS of Ukraine requires the creation of unified web resources of all scientific periodicals, application for articles in scientific periodicals of Digital Object Identifiers (DOI), a significant increase in publications in English, regulation of publishing products’ copyright in electronic environment, further development of the generalizing academic information platform — the web resource «Scientific publications and publishing activities of NAS of Ukraine» and the fundamental electronic library «Ukrainika».