Гуманітарний журнал versus збірка наукових праць? - Пролеєв, С.В.; Хома, О.І. (Наука України у світовому інформаційному просторі, 2016)
Проаналізовано нинішній кризовий стан наукової періодики в Україні та
обґрунтовується роль наукового журналу як форми самоорганізації та комунікації наукової спільноти. Суто бюрократичне регулювання наукової
діяльності з боку держави призвело до деградації української науки і наукової періодики. Наочним виразом цього стала державна практика так званих
фахових видань. Унаслідок цього існує величезна кількість періодичних видань, визнаних фаховими, науковий потенціал яких практично нульовий.
Водночас ця практика сприяла корупції в освітньо-науковій сфері та підміні реальних досліджень недоброякісними симуляціями. Це вимагає скасування наявної системи як такої, що повністю дискредитувала себе. Автори пропонують перелік принципів, на яких має будуватися нова система
нау кової періодики в Україні. Головними з них є принципи: 1) відмови від
формальних оцінок значущості наукових результатів; 2) заміна бюрократичної регуляції наукових журналів на стандарти, визнані у світовій науці.
Автори також описують особливості застосування міжнародних стандартів
в українській науковій періодиці, особливо наголошується на етиці публікацій і організації незалежного рецензування. Також обґрунтована роль академічного журналу гуманітарного профілю як органу наукової спільноти й майданчика для обговорення головних викликів, що стоять перед суспільством. The article analyzes the current crisis of Ukrainian scientific periodicals and the role of scientific
journal as a means of self-organization and communication in the scientific community. Purely
bureaucratic state regulation of scientific activity led to a degradation of science and scientific
periodicals in Ukraine. A good expression of that situation is the practice of so-called "professional
periodicals". The result of this practice is a huge number of periodicals that are officially recognized
by the state and have, despite this, a null scientific level. However, this practice contributed to
corruption in the field of academic research and replaces the real investigations with poor quality
simulations. Consequently, the existing system of scientific periodicals in Ukraine should be
abolished as being completely discredited. The authors propose a list of principles to build a new
system of scientific periodicals in Ukraine. Chief among them are the principles of (1) rejection of
a purely formal assessments of scientific results and (2) the replacement of bureaucratic regulation
of scientific journals to standards recognized in the international science. The authors also describe
the features of the application of international standards in Ukrainian scientific periodicals,
especially the emphasis on publication ethics and on the independent peer-review procedure. The
article also substantiates the role of a humanities journal as an organ of the scientific community
and a platform for discussing the major challenges facing society.