Лезо Оккама: як врятувати вітчизняну наукову періодику - Радченко, А.І. (Наука України у світовому інформаційному просторі, 2016)
Викладено історію трансформації вимог до періодичних видань, які можуть
бути включені до переліку наукових фахових видань від 1999 року дотепер.
Висвітлено роль Національної академії наук України і Науково-видавничої
ради НАН України у зміненні цих вимог. Обґрунтовано необхідність осучаснення вимог до вітчизняної періодики шляхом наближення критеріїв
оцінювання до світових вимог, запроваджених провідними наукометричними базами. Запропоновано застосовувати ранжування українських наукових журналів відповідно до їх представлення у наукометричних і реферативних базах. A history of the transformation requirements of periodicals that can be included in the list
of scientific professional publications from 1999 until now is given. The role of the National
Academy of Sciences of Ukraine and Scientific Publishing Council of National Academy of
Sciences of Ukraine in changing these requirements is described. The necessity for modernizing
the requirements of national periodicals evaluation criteria by conforming to the requirements
imposed by the leading scientometric databases is justified. A use ranking of Ukrainian scientific
journals according to their representation in scientometric and reference databases is given.