Цифрові ідентифікатори DOI (The Digital Object Identifier) для наукових публікацій: принцип роботи та можливості бази даних агентства CrossRef - Яцків, Т.М. (Наука України у світовому інформаційному просторі, 2016)
У статті розглянуто можливості використання різних цифрових ідентифікаторів для наукових публікацій, періодичних видань, а також персональних
ідентифікаторів для науковців, запровадження яких спрямовано на полегшення пошуку інформації в світовому електронному масиві наукового контенту. Наведено коротку інформацію про Міжнародну асоціацію видавців
PILA (Publishers International Linking Association, Inc.), яка координує роботу
Агентства CrossRef. Функцією цього агентства є управління та підтримка
інформаційної бази цифрових ідентифікаторів DOI. Викладено означення
цифрових ідентифікаторів DOI, принцип їхньої роботи, процедура присвоєння ідентифікаторів науковим публікаціям та іншим об’єктам, а також описано можливості пошукового інтерфейсу CrossRef та основні переваги
системи CrossRef. The possibility of using different IDs for digital publications, periodicals, and personal identifiers
for scientists who are used to facilitate the retrieval of information in electronic global array of
scientific content is examined. The outlook of the International Publishers Association PILA
(Publishers International Linking Association, Inc.), which coordinates the work of the CrossRef
Agency is provided. The function of this agency is managing and supporting of the information
database of digital object identifiers (DOI’s). The definition of digital object identifiers (DOI’s)
and their work features is given. The procedure of assigning DOI’s to scientific publications and
other objects is described. The opportunities of Crossref search interface and the main advantages
of Crossref system are shown.