Економіка інформаційної сфери: формування спеціальнонаукового категоріального апарату - Семенюк, Е.П.; Котляревський, Я.В.; Князєв, С.І.; Мельников, О.В. (Наука та інновації, 2017)
Система категорій сучасної науки як цілісного організму має більш-менш чітко визначену структуру. Найвищі її щаблі — це філософські та загальнонаукові категорії, дещо нижче розташовано шар регіональних категорій. А у фундаменті цієї піраміди лежить численна множина спеціальнонаукових категорій. Відповідно, доцільним є виокремлення основних категорій економіки інформаційної сфери та структурування відповідних характеристик. Водночас автори роблять спробу точніше визначити, що взагалі являють собою спеціальнонаукові категорії як особливий клас пізнавально-методологічних форм. З урахуванням важливості соціальних функцій економіки інформаційної сфери і перспектив її розвитку автори спробували дослідити її особливості, специфіку об’єкта, предмета, засобів, а також розгалуження її поняттєво-категоріального апарату. Система категорий современной науки как целостного организма имеет более или менее четко определенную структуру. Самые высокие ее ступени — это философские и общенаучные категории, несколько ниже расположены региональные категории. А в фундаменте этой пирамиды лежит множество специальнонаучных категорий. Соответственно, целесообразным является выделение основных категорий экономики информационной сферы и структурирование соответствующих характеристик. В то же время авторы делают попытку точно определить, что вообще представляют собой специальнонаучные категории как особый класс познавательно- методологических форм. С учетом важности социальных функций экономики информационной сферы и перспектив ее развития авторы попытались исследовать ее особенности, специфику объекта, предмета, средств, а также разветвление ее понятийно-категориального аппарата. The system of modern science categories as a whole has more or less clearly defined structure. The top-level general scientific and philosophical categories are supported by the regional ones, with a large set of special-purpose scientific categories being at the bottom of pyramid. Thus, it is appropriate to separate the main categories of information economy and to structure its relevant characteristics. At the same time, the authors have made an attempt to find clear definition of general features of special-purpose scientific categories as distinctive class of cognitive-methodological forms. Given the importance of social functions of information economy and prospects for its development the authors have contributed to study its features, peculiarities of object, subject, means, and branching of its conceptual and categorical framework.