Ефективність застосування інновацій у сфері охорони ґрунтів: сутність і види - Анісімова, О.В. (Вісник економічної науки України, 2017)
Висвітлено теоретичні підходи (неокласичний, праксеологічний, інституційний) до визначення сутності ефективності як економічної категорії на сучасному етапі. На основі аналізу сучасної наукової літератури в статті запропоновано визначення ефективності в рамках неокласичного підходу. Визначено такі види ефекту від застосування інновацій у сфері охорони ґрунтів: економічний, екологічний, соціальний і науково-технічний. Визначено можливість оцінювання синергетичного ефекту. Виокремлено технологічну, енергетичну, економічну, соціальну й екологічну ефективність застосування інновацій у сфері охорони ґрунтів. Освещены теоретические подходы (неоклассический, праксеологический, институциональный) к определению сущности эффективности как экономической категории на современном этапе. На основе анализа современной научной литературы в статье предложено определение эффективности в рамках неоклассического подхода. Определены следующие виды эффекта от применения инноваций в сфере охраны почв: экономический, экологический, социальный и научно-технический. Определена возможность оценки синергетического эффекта. Выделена технологическая, энергетическая, экономическая, социальная и экологическая эффективность применения инноваций в сфере охраны почв. The theoretical approaches (neoclassical, praxeological, and institutional) are considered in the article to define the essence of efficiency as an economic category at the present stage. Based on analysis of current scientific literature the definition of efficiency within the neoclassical approach is proposed in the article. The following types of effect of the application of innovation in the field of soil protection are determined: economic, environmental, social and technological. The possibility of evaluating synergies is defined. It is highlighted a technology, energy, economic, social and environmental efficiency of innovations in the field of soil protection.