Бюджетування як напрямок удосконалення системи управління діяльністю підприємств - Пожуєва, Т.О. (Вісник економічної науки України, 2017)
У статті розглянуто сутність бюджетування як інструменту оперативного управління; визначено переваги та доцільність використання бюджетування в системі управління діяльністю підприємств. В умовах трансформації вітчизняної економіки, яка супроводжується високими темпами інфляції, нестабільністю діючого законодавства, зміцненням конкуренції, мінливістю цін на фінансових та товарних ринках, низькою фінансовою результативністю, платоспроможністю та ліквідністю вітчизняних промислових підприємств обґрунтованою є необхідність та доцільність пошуку та впровадження і застосування більш ефективних методів управління фінансово-господарською діяльністю. Одним з таких методів управління є оперативне фінансове планування - бюджетування. Метою статті є дослідження методологічних аспектів бюджетування для підвищення ефективності роботи підприємства. Підприємство, що функціонує в умовах ринкової економіки, зобов'язане з необхідною вірогідністю визначити потребу у фінансових, матеріальних, трудових і інтелектуальних ресурсах, а також джерелах їхнього одержання. Важливе значення надається вмінню досить точно розрахувати ефективність наявних ресурсів і кінцевий економічний і фінансовий результат. Бюджетування є першим етапом розробки системи регулярного економічного управління й сприяє оптимізації фінансових потоків і ресурсів підприємства, що дозволяє значно знизити їхній обсяг і потребу в них, собівартість і підвищити конкурентоспроможність підприємства. В статье рассмотрены сущность бюджетирования как инструмента оперативного управления; определены преимущества и целесообразность использования бюджетирования в системе управления деятельностью предприятий.В условиях трансформации отечественной экономики, сопровождается высокими темпами инфляции, нестабильностью действующего законодательства, укреплением конкуренции, изменчивостью цен на финансовых и товарных рынках, низкой финансовой результативностью, платежеспособностью и ликвидностью отечественных промышленных предприятий обоснованной необходимость и целесообразность поиска и внедрения и применения более эффективных методов управления финансово-хозяйственной деятельностью. Одним из таких методов управления является оперативное финансовое планирование - бюджетирование.Целью статьи является исследование методологических аспектов бюджетирования для повышения эффективности работы предприятия.Предприятие, функционирующей в условиях рыночной экономики, должно с необходимой достоверностью определить потребность в финансовых, материальных, трудовых и интеллектуальных ресурсах, а также источниках их получения. Важное значение придается умению достаточно точно рассчитать эффективность имеющихся ресурсов и конечный экономический и финансовый результат. Бюджетирование является первым этапом разработки системы регулярного экономического управления и способствует оптимизации финансовых потоков и ресурсов предприятия, что позволяет значительно снизить их объем и потребность в них, себестоимость и повысить конкурентоспособность предприятия. The essence of budgeting as a tool for operational management; Advantages and usefulness of budgeting in the management activities of enterprises.In terms of transformation of the national economy, accompanied by high inflation, instability of the current legislation, the strengthening of competition, price volatility in financial and commodity markets, poor financial performance, solvency and liquidity of domestic industrial sound is a necessity and expediency of search and the introduction and use of more effective methods management of financial and economic activity. One of these methods is the operational management financial planning - budgeting.The article is to study the methodological aspects of budgeting to improve the efficiency of the enterprise.The company, which operates in a market economy, with the necessary certainty required to determine the need for financial, human and intellectual resources and sources of their receipt. The importance attached to the ability to accurately calculate the effectiveness of available resources and end the economic and financial results. Budgeting is the first step in developing a system of regular economic governance and promotes financial flows and optimize enterprise resources that can significantly reduce their volume and the need for them, the cost and increase competitiveness.