Управління трудовим потенціалом підприємства та підвищення ефективності його використання - Ткаченко, А.М.; Бакута, А.В. (Вісник економічної науки України, 2017)
Відповідно до мети даної роботи були поставлені наступні завдання: виявлення чинників, що визначають трудовий потенціал окремого працівника і підприємства; аналіз критеріїв і методології оцінки трудового потенціалу; аналіз методів управління трудовим потенціалом підприємства; оптимізація організаційної структури та взаємодії працівників; розробка системи управління персоналом, націлених на підвищення ефективності використання трудового потенціалу підприємства. Об'єктом дослідження є персонал підприємства. Предметом дослідження є трудовий потенціал окремого працівника і підприємства, що визначають його чинники і способи управління. Основу статті складають положення економічної теорії та економіки праці, роботи вітчизняних і зарубіжних вчених в області управління трудовим потенціалом, методичні розробки з проблем діагностики трудового потенціалу, мотивація персоналу, оцінки соціально-психологічного клімату, визначення оптимальної чисельності персоналу, а також дослідження в суміжних областях (менеджмент, управління персоналом, теорія мотивації, аналіз господарської діяльності підприємства).Практична значимість статті полягає в тому, що застосування розробленої системи може сприяти підвищенню ефективної діяльності підприємства за рахунок більш повного і раціонального використання його трудового потенціалу. Результати комплексного аналізу, що представлений в даній роботі, можуть бути використані для розробки систем підвищення ефективності використання трудового потенціалу на інших підприємствах. В статье освещен вопрос разработки системы управления трудовым потенциалом предприятия, повышает его эффективность в использовании.Согласно с целью данной работы были поставлены следующие задачи: выявление факторов, определяющих трудовой потенциал отдельного работника и предприятия; анализ критериев и методологии оценки трудового потенциала; анализ методов управления трудовым потенциалом предприятия; оптимизация организационной структуры и взаимодействия работников; разработка системы управления персоналом, нацеленных на повышение эффективности использования трудового потенциала предприятия. Объектом исследования является персонал предприятия. Предметом исследования является трудовой потенциал отдельного работника и предприятия, определяющие его факторы и способы управления. Основу статьи составляют положения экономической теории и экономики труда, работы отечественных и зарубежных ученых в области управления трудовым потенциалом, методические разработки по проблемам диагностики трудового потенциала, мотивация персонала, оценки социально-психологического климата, определение оптимальной численности персонала, а также исследования в смежных областях (менеджмент, управление персоналом, теория мотивации, анализ хозяйственной деятельности предприятия).Практическая значимость статьи заключается в том, что применение разработанной системы может способствовать повышению эффективной деятельности предприятия за счет более полного и рационального использования его трудового потенциала. Результаты комплексного анализа, который представлен в данной работе, могут быть использованы для разработки систем повышения эффективности использования трудового потенциала на других предприятиях. The article highlighted the issue of developing a system of labor potential of the enterprise, which increases its effectiveness in use.According to the purpose of this study were as follows: to identify the factors that determine the employment potential of individual workers and enterprises; analysis criteria and methodology for assessing the employment potential; analysis of management labor potential of the enterprise; optimization of the structure and interaction of employees; development of personnel management system aimed at improving the efficiency of the labor potential of the enterprise. Object is personnel. The subject of the study is the employment potential of individual workers and companies that determine the factors and methods of administration. The article make provision economics and labor economics of domestic and foreign scientists in the field of labor potential, methodical with problems of diagnosis of labor potential, motivation, appraisal of socio-psychological climate, determine the optimal number of staff as well as research in related fields ( management, personnel management, motivation theory, analysis of business enterprises).The practical significance of the article is that the use of the developed system can enhance the efficient operation of the company through more complete and efficient use of its labor potential. Complex analyzes presented in this paper can be used for the development of more efficient use of labor potential in other enterprises.