Про міжнародну співпрацю в галузі керованого термоядерного синтезу в рамках дослідницьких програм ЄВРАТОМ (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 17 травня 2017 року) - Гаркуша, І.Є. (Вісник НАН України, 2017)
У доповіді розглянуто сучасний стан і перспективи розвитку в Україні фундаментальних досліджень з фізики високотемпературної плазми та її технологічних застосувань, проблем термоядерних реакторів, матеріалознавчих та інженерних аспектів термоядерної енергетики, особливо з огляду на міжнародний характер, комплексність і пріоритетність проблеми керованого термоядерного синтезу у світі. Окрему увагу приділено заходам з якнайширшого залучення наукових установ НАН України до участі в європейській дослідницькій термоядерній програмі ЄВРАТОМ.