Сучасний стан проблеми кріоконсервування репродуктивних клітин та ембріонів людини (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 17 травня 2017 року) - Петрушко, М.П. (Вісник НАН України, 2017)
У доповіді наведено результати досліджень з кріоконсервування гамет та
ембріонів, які є основою для допоміжних репродуктивних технологій, що
стрімко розвиваються протягом останнього десятиліття. Розкрито сучасний стан проблеми кріоконсервування репродуктивних клітин, визначено основні методи заморожування-відігріву, їх переваги та недоліки;
з’ясовано фактори, які впливають на результативність кріоконсервування та безпеку цих процедур для нащадків. Основний акцент зроблено на
вивченні впливу факторів кріоконсервування на морфофункціональні характеристики гамет та доімплантаційних ембріонів людини (у клінічній
медицині та в експериментальних дослідженнях). The report presents the results of the studying of gametes and embryos cryopreservation, being the basis for the assisted
reproductive technologies (ART) rapidly developing during the recent decade. The state of the ART problem of
reproductive cells cryopreservation has been covered, the basic methods of cryopreservation, their advantages and
disadvantages were defined; the factors affecting the efficiency and safety of these procedures for next generations were
found. The investigation of cryopreservation factors which influence morphological and functional characteristics of
gametes and preimplantation embryos (in clinical medicine and experimental studies) was strongly emphasized.