Синтез систем активного екранування магнітного поля повітряних ліній електропередачі (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 29 березня 2017 року) - Волошко, О.В. (Вісник НАН України, 2017)
Розроблено новий метод синтезу систем активного екранування техногенного магнітного поля повітряних ліній електропередачі всередині заданої області простору за допомогою керованих джерел магнітного поля. Синтез зводиться до розв’язання задачі багатокритеріального нелінійного програмування з обмеженнями, в якій обчислення цільових функцій і обмежень виконуються на основі розв’язання рівнянь Максвелла в квазістаціонарному наближенні. Завдання вирішується методом стохастичної мультиагентної оптимізації мультироєм частинок. Проведено експериментальну верифікацію методу синтезу замкнених систем активного екранування магнітного поля на розробленому макеті трифазної повітряної лінії електропередачі. Експериментально підтверджено можливість зменшення магнітної індукції до нормативного рівня для житлових приміщень. Developed new method of synthesis of active shielding systems of technogenic magnetic fields of the high voltage power lines within a given region of space using controlled magnetic fields. The synthesis is reduced to the solution of the problem of nonlinear multiobjective programming with constraints, in which computing the objective functions and constraints is based on Maxwell’s equations solutions. The problem is solved by a stochastic multi-agent optimization multiswarm particles. Experimentally verified the synthesis method of active shielding close-loop systems of the magnetic field on the developed layout of three-phase high voltage power lines. Experimentally confirmed the possibility of reducing the magnetic induction to the standard level for residential premises.