Регіональні наукові центри НАН України та МОН України як ядро розбудови регіональних інноваційних систем в умовах децентралізації - Ляшенко, В.І.; Підоричева, І.Ю. (Економічний вісник Донбасу, 2017)
У статті наведено підхід до формування регіональних інноваційних систем України навколо мережі регіональних наукових центрів НАН України та МОН України в контексті децентралізації влади. Запропоновано удосконалити мережу наукових центрів шляхом створення Поліського і Подільського наукових центрів НАН України та МОН України для ефективного виконання ними законодавчо закріплених повноважень та набуття провідної координаційної ролі у науково-технічному та інноваційному розвитку країни. Для надання науковим центрам статусу подвійного підпорядкування пропонується створити філії наукових інститутів НАН України при вищих навчальних закладах МОН України та інші спільні науково-освітні структури. В статье приведен подход к формированию региональных инновационных систем Украины вокруг сети региональных научных центров НАН Украины и МОН Украины в условиях децентрализации власти. Предлагается усовершенствовать сеть научных центров путем создания Полесского и Подольского научных центров НАН Украины и МОН Украины для эффективного выполнения ими законодательно закрепленных полномочий и обретения ведущей координационной роли в научно-техническом и инновационном развитии страны. Для предоставления научным центрам статуса двойного подчинения предлагается создать филиалы научных институтов НАН Украины при высших учебных заведениях МОН Украины и другие совместные научно-образовательные структуры. The article provides an approach to the formation of regional innovation systems of Ukraine around the network of regional science centers under NAS and MES of Ukraine in a decentralized environment. To improve the network of science centers it is proposed to create the Polessky and Podolsky science centers under NAS and MES of Ukraine to effectively carrying out their legislative powers and achieving the leading coordinating role in the scientific, technical and innovative development of the country. To confer on the science centers the dual subordination status it is proposed to establish affiliates of scientific institutes of the NAS of Ukraine at universities of MES of Ukraine and other collaborative scientific and educational structures.