Можливості формування постіндустріальних конкурентних переваг старопромислових регіонів України - Снігова, О.Ю. (Економічний вісник Донбасу, 2017)
На основі аналізу особливостей відтворювальних процесів фізичного і природного капіталів старопромислових регіонів України виявлено, що структурна перебудова економіки цих регіонів здійснюється за «моделлю реіндустріалізації» і зорієнтована на збереження ознак індустріальної економіки. Встановлено змістовні характеристики цієї моделі. Оцінено можливості формування постіндустріальних конкурентних переваг старопромислових регіонів. З’ясовано, що при здійсненні структурної перебудови старопромислових регіонів в Україні доцільно використовувати досвід Німеччини. Надано рекомендації щодо становлення в старопромислових регіонах Україні «моделі постіндустріального синтезу». На базе анализа особенностей воспроизводственных процессов физического и природного капиталов старопромышленных регионов Украины определено, что структурная перестройка экономики этих регионов осуществляется согласно «модели реиндустриализации» и ориентирована на сохранение характеристик индустриальной экономики. Установлены особенности этой модели. Оценена возможность формирования постиндустриальных конкурентных преимуществ старопромышленных регионов. Выяснено, что при осуществлении структурной перестройки целесообразно использовать опыт Германии. Даны предложения и по становлению в старопромышленных регионах Украины «модели постиндустриального синтеза». Based on the analysis of specific features of physical and natural capital reproduction of old-industrial regions of Ukraine, has been revealed that structural reconstruction of the economy of these regions is being realized according to “reindustrialization” model and has been oriented to save the features of industrial economy. The definitive features of this model have been determined. The possibilities of post-industrial competitive advantages of old-industrial regions formation have been estimated. Has been concluded that in structural reconstruction of old-industrial regions of Ukraine the experience of Germany is worth to be used. The recommendations have been given to establish the “model of industrial synthesis” in old-industrial regions of Ukraine.