Сучасні західні концепції управління та моделі публічного адміністрування - Болотіна, Є.В.; Нікітенко, А.В. (Економічний вісник Донбасу, 2017)
У статті розглядаються дві домінуючі в останні десятиріччя концепції державного управління: New Public Management і Good Governance. Саме вони визначили зміст сучасних адміністративних реформ, що почалися в англо-саксонських країнах і поширилися на решту світу. Автори на основі синтезу цих концепцій виділяють параметри «ідеальної» західної управлінської моделі, яку можна використовувати для дослідження адміністративних реформ у різних країнах або як трафарет накладати на реальні моделі державного управління, використовуючи при аналізі адміністративних реформ у різних країнах для визначення ступеня відхилення від зразка. В статье рассматриваются две доминирующие в последние десятилетия концепции государственного управления: New Public Management и Good Governance. Именно они определили содержание современных административных реформ, начавшихся в англо-саксонских странах и распространившихся на остальной мир. Авторы на основе синтеза указанных концепций выделяют параметры «идеальной» западной управленческой модели, которую можно использовать для исследования административных реформ в разных странах или как трафарет накладывать на реальные модели государственного управления используя при анализе административных реформ в различных странах для определения степени отклонения от образца. This article discusses the two dominant in recent decades, the concept of public administration: New Public Management and Good Governance. They defined the content of modern administrative reforms, which began in Anglo-Saxon countries and spread to the rest of the world. The authors on the basis of a synthesis of these concepts match parameters of the "ideal" Western managerial model that can be used to study administrative reforms in different countries or as a stencil to apply the real model of public administration using the analysis of administrative reforms in different countries to determine the degree of deviation from the sample.