Сертифікація персоналу - нова технологія оцінювання компетенцій працівників підприємств - Зайцев, В.С. (Економічний вісник Донбасу, 2017)
Проведено теоретичні дослідження необхідності оцінювання компетенцій персоналу на основі нової технології - сертифікації. Встановлено, що сертифікація персоналу на основі моделей вимог до компетенцій необхідна для успішної діяльності підприємства. Обґрунтовано, що сертифікат визначаєвідповідність працівника вимогам, а також розрив між необхідним і існуючим рівнем компетенцій, що стає підставою для його професійного розвитку. Визначено, що методика проведення сертифікації в системі управління персоналом потребує подальших наукових та прикладних розробок, а також адаптованості до сучасних умов функціонування, що сприятиме підвищенню конкурентоспроможності українських підприємств. Проведены теоретические исследования необходимости оценивания компетенций персонала на основе новой технологии - сертификации. Установлено, что сертификация персонала на основе моделей требований к компетенциям необходима для успешной деятельности предприятия. Обоснованно, что сертификат определяет соответствие работника требованиям, а также разрыв между необходимым и существующим уровнем компетенций, что является основанием для его профессионального развития. Установлено, что методика проведения сертификации в системе управления персоналом требует дальнейших научных и прикладных разработок, а также адаптированности к современным условиям функционирования, что будет способствовать повышению конкурентоспособности украинских предприятий. The theoretical study about a necessity of personnel competencies assessment based on a new technology certification was conducted. It was established that certification of personnel based on models of competence requirements is necessary for the successful operation of the enterprise. It was justified that the certificate determines the employee's compliance with the requirements as well as the gap between the necessary and existing level of competences, which is the basis for his professional development. It was established that the methodology of certification in the human resources management system requires further scientific and applied developments, as well as adaptability to modern operating conditions, which will help to increase the competitiveness of Ukrainian enterprises.